O Vijeću građana Rijeke iz pera Nevena Polegubića, člana Vijeća: „Mi vijećnici smo priča za sebe…“

Vjerojatno su mnogi čuli da je u Rijeci oformljeno i održano prvo Vijeće građana u Hrvatskoj. Na njemu je nasumično odabrano 33 građana koji su zajedno učili, raspravljali i donosili preporuke o mjesnoj samoupravi našega grada. U sklopu projekta, tijekom susreta koji su se održavali sedam puta u studenom i prosincu 2023. godine, donijeli smo 90 preporuka za unapređenje mjesne samouprave u Rijeci i povećanje sudjelovanja građana u razvoju lokalne samouprave.

Važno je napomenuti da je pokretač projekta Vijeća građana Rijeke naš Grad Rijeka, dok je za pripremu i provedbu projekta zadužena Udruga za razvoj civilnog društva Smart. Pripremu i provedbu ovog projekta podržala je i Zaklada Friedrich Ebert te nam je na prvom susretu 3. studenog 2023. sudjelovala Sonja Schirmbeck kao direktorica Zaklade za Hrvatsku i Sloveniju. Grad Rijeka je sufinancirao ovaj projekt s ukupno 6.700 eura.

Svih sedam susreta održavali su se većinom cjelodnevno i vikendom, a bili su izuzetno dinamični, edukativni, ugodni i konstruktivni. Imali smo edukacije i radionice te sam upoznao mnoge divne ljude. Neke od njih sam poznajem od ranije, a neka nova lica tek sam imao priliku upoznati. Sve ukupno, takvo okruženje, entuzijazam, pozitivno ozračje i konstruktivnost nisam dugo vidio i osjetio. Bili su nam tu i predavači poznati profesori Đulabić i Šalaj iz Zagreba te naša predraga Dragica Fadljević, voditeljica Odsjeka za mjesnu samoupravu Grada Rijeke. Susrete smo imali u RiHubu te dva puta u Gradskoj vijećnici.

Na konzultacije s članovima Vijeća građana došli su i predstavnici mjesnih odbora: Grad Trsat, Kantrida, Mlaka, Kozala, Orehovica, Pećine, Školjić, Stari grad, Srdoči, Škurinje i Zamet. Svoje iskustvo su podijelili s nama devetero tajnika mjesnih odbora i predstavnici gradske Uprave. Na naša pitanja odgovarale su pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, prostorno uređenje i graditeljstvo Ljiljana Buljan te pročelnica Upravnog odjela za komunalni sustav i promet Maja Malnar sa suradnicom Andreom Bakarčić. Istog dana susretu su prisustvovali različiti predstavnici udruga i građanskih inicijativa poput Loredane Varljen, Damira Medveda i Marina Nižića.

S razlogom sam na kraju ostavio posebnu zahvalu i podršku Udruzi Smart i voditelju ovog projekta Igoru Bajoku sa svojim suradnicama direktoricom Udruge Zvjezdanom Schulz Vugrin te Tamari Fabac i Martini Bukovac koje su nas redovito kontaktirale i dočekivale na susretima i moderatoricama Maši Cek, Sari Sušanj i Emi Žufić, iz Udruge Delta i Ivanu Cerovcu i Diani Kovačić.

Tako smo mi članovi Vijeća građana Rijeke nakon svega navedenog predali gradonačelniku Marku Filipoviću 90 preporuka za unapređenje mjesne samouprave u Rijeci i povećanje sudjelovanja građana u razvoju lokalne zajednice, a koje smo mi članovi Vijeća građana usvojili na šestom susretu. Preporuke je predala naša najmlađa članica Vijeća Nika Bogović koju smo mi odabrali, pročitavši naše pismo. Gradonačelnik Filipović se zahvalio svima nama naglasivši da će prijedlozi i preporuke biti upućeni svim relevantnim akterima u Gradu Rijeci na uvid i komentiranje. Prvi odgovor Vijeću građana gradonačelnik će dati na sljedećem susretu s nama prema planu početkom 2024. godine. Nakon podjele zahvalnica nastavili smo se ugodno družiti i čavrljati uz neizostavnu zakusku koju smo imali na svim susretima za nas priređenu i posluženu iz restorana Blato čija je usluga bila na visokom nivou i kvaliteti. Okrijepljenima nam je bilo lakše i ugodnije raditi po cijeli dan na svim našim susretima.

Uz sve ove kronološke aktivnosti podijelio bih još neke svoje doživljaje i razmišljanja. Počelo je sve prvim susretom na mom portunu kada su mi pozvonile Tamara i Maša uz Martinu koje su nas kasnije na svakom susretu dočekivale vedro, nenametljivo, toplo, stručno, nasmijano, uvijek dostupno. Privuklo me je da idem u nešto o čemu nisam do tada niti razmišljao niti imao neko iskustvo i znanje. A onda kada sam pomislio da je to to, pojavio se Igor koji nas je sve prikovao uz klupe, a nas i goste maestralno vodio tako da smo često komentirali u pauzama kako ćemo ga stavit u Sabor da ih malo pouči i nauči radu. On je sve sa takvom lakoćom koordinirao i vodio pa je uistinu bio užitak u svemu sudjelovati. Sve se to začinilo dragim, stručnim i pripremljenim moderatorima Maši, Sari, Emi, Ivanu i Diani pa nijedan problem nije ostajao nerješiv. Kako ne spomenuti i Zvijezdanu koja je sve posložila i nenametljivo s osmjehom upravljala skromno iz zadnje klupe. Tu je vrijedna i kompetentna Dragica Fadljević koja nas je upoznavala sa načinima samouprave i davala na uvid milijun podataka, brojki i tablica. Sve je svojim fotoaparatom i perom pratila i bilježila Smiljana Radović Lagator tako da je svaki povratak kući bio praćen njezinim već objavljenim tekstovima i slikama o radu Vijeća građana u novinama i na portalima. Zato i njoj veliko hvala na nenametljivosti, brzini i trudu.

Uz sve spomenute ne mogu zaobići našeg gradonačelnika koji nas je toplo primio i na početku i na kraju ovog projekta. Na svoj nenametljiv i pristupačan, topao i iskren način približio se običnom građaninu čime je naš rad bio vidljiv, prepoznat i uvažen.

Mi vijećnici smo priča za sebe. Izabrano to je društvo od 33 ljudi, muškaraca i žena, mlađih i zrelijih, različitih zanimanja i iskustva iz svih dijelova Rijeke. Jednostavno, takvo društvo ne biste našli ni da ste ih sami izabirali, a kamo li slučajnim odabirom. Izuzetno pametni, iskusni, neki i upućeni u problematiku, drugi opet mladi, a toliko pametni  i zreli da ne možeš povjerovati u njihove godine. Svako druženje je bilo ugodno i prožeto dozom humora, kao da se znamo godinama, a ne da se vidimo prvi puta. Sve je prošlo mirno, bez svađe, nametanja te s puno dostojanstva kako i priliči, unatoč i onim burnim ali izuzetno konstruktivnih rasprava. 

Uvjeren sam i nadam se da će bar neki od naših 90 prijedloga biti usvojeno. Također, vjerujem da će Udruga Smart uz Grad Rijeku ili Primorsko-goransku županiju pokrenuti još sličnih projekata jer tema ima mnogo o kojima bi se moglo na ovakav ili sličan način raspravljati i predlagati promjene.

Meni je osobita čast da sam bio jedan od izabranih građana postavši članom prvog Vijeća građana u Hrvatskoj. Sa sobom nosim predivna iskustva i uspomene, nova poznanstva i ljude, obnovljena stara prijateljstva i mnogo znanja, prilika i iskustva.

                                                              Vijećnik građana Rijeke

                                                                    Neven Polegubić

Fotografije: Smiljana Radović Lagator