U tijeku je odabir članova novog europskog panela građana i građanki

Europska komisija pokreće novi Europski panel građana i građanki u sklopu kojeg će 150 nasumično odabranih osoba iz svih 27 država članica EU baviti pitanjem: zašto u našem društvu ima toliko mržnje i što možemo učiniti da se to promijeni?

Europski paneli građana i građanki postaju redovita pojava u demokratskom životu u Europskoj uniji. Na njima se okupljaju nasumično odabrani građani iz svih 27 država članica kako bi na europskoj razini raspravljali o važnim predstojećim prijedlozima koji utječu na sve nas.

Nedavno je s radom započeo i europski panel građana o energetskoj učinkovitosti a na ovim stranicama objavljen je i tekst prof. dr. sc. Igora Vidačka, redovitog profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, u kojem opisuje i pojašnjava nove trendove i prakse u području deliberativne demokracije na razini Europske unije.

Sudionici panela raspravljaju u malim skupinama (od oko 12 osoba) ili svi zajedno (na plenarnim sjednicama). Pomažu im i moderatori. Na temelju rasprava građani oblikuju preporuke Europskoj komisiji koje ona treba uzeti u obzir pri donošenju politika i inicijativa.

Od sredine prosinca 2022. do kraja travnja 2023. tri su panela, od kojih je svaki imao oko 150 sudionika, oblikovala konkretne preporuke za neke od ključnih inicijativa iz Komisijina programa rada za 2023. Teme prvih panela građana i građanki bile su rasipanje hrane, virtualni svjetovi i mobilnost u svrhu učenja.

Više o europskim panelima građana i građanki: https://citizens.ec.europa.eu/panels/european-citizens-panels_hr.

Fotografije preuzete s https://citizens.ec.europa.eu/panels/european-citizens-panels_hr u skladu s Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0) licence (https://commission.europa.eu/legal-notice_en#copyright-notice)